fbpx
Ga naar de inhoud

Vlakwater

Bij vlakwatervaren moet je denken aan varen op sloten en vaarten, als b.v. het Eindhovens kanaal en de Weerribben, tot het onveilig maken van meren en rivieren, zoals de Friese meren en o.a. de Waal en de Rijn. Bij dat laatste spreek je al over groot water. Je kunt je tijdens deze tochten verplaatsen in een 1 persoons kajak. Zo kun je de mooiste plekjes van Nederland en omstreken bezoeken. Je vaart door prachtige natuurgebieden, vindt de rust in Nederland je kunt op je eigen niveau de uitdaging aangaan. Dit allemaal in gezelschap van mede HWC leden.

HWC heeft en mooi trainingsprogramma opgesteld waarin techniek, veiligheid en conditie als drie-eenheid telkens aan bod komen.

Omdat we met verschillende leden varen kunnen de ambities rond vlakwater bij iedereen anders zijn. Met ons trainingsprogramma en georganiseerde tochten houden we hier zo veel als mogelijk rekening mee. Zo gaan we varen tussen de wuivende riet van de Wieden, we gaan door de grachten van Amsterdam en Den bosch en laten ons meevoeren met de stroming van de Waal.

Voor diegene die meer willen dan alleen dagtochtjes op rustig water, is het trainingsprogramma ook bedoelt om meerdaagse tochten op groot water, Oosterschelde, Friese Meren of wadden te organiseren. Dit vraagt echter een uitgebreid pallet aan techniek, kennis over het weer, stromingen, eb en vloed, conditie etc. Je kan voor deze tochten alleen mee als je voldoende vaardigheden hebt ontwikkeld.

Wil je dit allemaal gaan leren. Sluit dan vooral aan bij deze groep.

Het hele jaar door wordt er gevaren. Hou de agenda goed in de gaten. Elke maand is er wel een activiteit waarbij je mogelijk aan kunt sluiten. Alle georganiseerde tochten verschillen in afstand en niveau. Voor de beginnende vlakwatervaarder en de doorgewinterde vaarder is er altijd wel wat beschikbaar.

Over het algemeen geld: Begin met kortere tochten in wat beschutte gebieden. Dan speelt de wind je ook niet meteen parten. Bouw zo je vaarconditie, techniek en ervaring op en verleg je grenzen.

Een tochtleider gaan altijd samen met de leden op avontuur. De toertochten, op alle soorten water, vormen de basis voor onze nieuwe discipline.

Vaardigheden
Op de kortere tochten is iedereen welkom. In wat voor boot je vaart is dan ook niet zo belangrijk. Het is van belang dat je minimaal een tot enkele uren achter elkaar kunt varen. De snelheid op beginnerstochten ligt rond de 5/6 km per uur.