fbpx
Ga naar de inhoud

HWC de Helmvaarders, de helmondse watersport club

Gelegen aan de Zuid-Willemsvaart en opgericht in 1938 is HWC de Helmvaarders al ruim 85 jaar de place to be in Helmond en omstreken voor kano en kayak sporten. Met polo, slalom, vlakwater, recreatie en wildwater disciplines is er voor ieder wat wils. De vereniging houdt zich bezig met het organiseren van grote evenementen zoals de HIT (Helmond International Tournament), het vlisco event en een weekend van het Nederlands Kampioenschap. Daarnaast gaan er veel leden ook een aantal weken/weekenden per jaar op kamp naar allerlei plekken in het buitenland. Dit alles gebeurt ook samen en zorgt voor een waar familie gevoel op de club.

Sportieve prestaties

Naast verschillende prijzen op Nederlandse toernooien zijn de voornaamste prestaties van de poloërs van HWC; een derde plek voor Sven Manders op het EK kanopolo 2021 in Catania. En als voornaamste natuurlijk de dames die met de Nederlandse U21 selectie een gouden plak hebben weten te pakken op het EK 2023, door in de finale in het hol van de leeuw met een golden goal te winnen van de gedoodverfde favoriet Duitsland. De dames in kwestie zijn: Karlijn Brüggink, Femke Huizinga, Lise Manders, Jelske Kuijpers en aanvoerder Wendy Huizinga.

Naast het poloën hebben we op de club ook een actieve slalom discipline waarin ook hard wordt gestreden om medailles. Net zoals bij het poloën zijn er binnenlands genoeg prijzen gepakt door onze slalommers. Maar op het internationale toneel is de competitie moordend en zijn er daardoor helaas nog nooit internationale medailles gepakt.

Het bestuur

Net als bijna alle verenigingen heeft hwc een bestuur. “Het bestuur zorgt ervoor dat alle zaken goed geregeld zijn, zodat de club en de leden eigenlijk zo goed mogelijk kunnen functioneren, dus denk hierbij aan een bepaalde visie, plannen maken, een begroting maken, dat alle financiën op orde zijn, maar ook dat we plannen voor de toekomst maken”, aldus François Kuijpers de voorzitter van het bestuur. Buiten de notie van de leden is het bestuur wel veel achter de schermen bezig met de eerder genoemde taken. Buiten het kanoën om heeft het bestuur ook nog andere belangen: goede contacten met de gemeente, de sponsoren en het watersportverbond.

HWC familie

Het wordt weleens benoemd, maar binnen HWC is er een zekere mate van familiegevoel.””Het belang wel erg goed is dat we een veilig en prettig sportklimaat creëren waarbij we onze leden goed gedijen”, benadrukt François Kuijers. Iemand die alles weet van de club is natuurlijk Harris van der Zanden, barman, maar vooral iemand waarbij je altijd je ei kwijt kunt. Er hangt een gezellige sfeer en het is echt een familie volgens Harris. Als er dan gevraagd wordt om de club in 1 woord te omschrijven dan volgt het volgende antwoord:”Super, gewoon super.” “Ik vind gewoon dat iedereen zijn best doet om er iets leuks van te maken en dat is gewoon fijn.” Hoe kun je die gezelligheid dan ervaren? Tijdens de training staat plezier op plek 1 bij de trainers en als je dan van het water afkomt kun je gezellig wat drinken in de kantine, een potje darten of fanatiek tafelvoetballen. Buiten de trainingsavonden worden er ook geregeld activiteiten georganiseerd zoals een gala, carnaval vieren en varen we elk jaar mee met de intocht van de Sint in Helmond.

HIT

Sinds het 25 jarige bestaan van het Helmond International Tournament is het elk jaar met Pasen weer raak. 3 dagen lang verandert het kanaal in een kanopolo walhalla, met een kampeerterrein van ongeveer een kilometer lang vereist dat natuurlijk de nodige organisatie. Volgens Stef Lammers, lid van de organisatie van de HIT:  “Binnen hwc hebben we een organisatie die zich bezig houdt met het totaalpakket rondom het toernooi, in samenspraak met het bestuur wordt het toernooi georganiseerd waarbij vrijwel alle leden een bijdrage leveren in de uitvoering.” Voorafgaand aan het weekend wordt er door vrijwilligers een enorme bijdrage geleverd door het opbouwen van de velden, organisatie tenten, een eetkraampje, etc. Tijdens het weekend wordt vervolgens fervent gevaren, wedstrijden gekeken, fluiten, hamburgers bakken, etc. Dit alles wordt op de vereniging dan ook echt samen gedaan en het is dan ook echt een feestje voor de leden.