fbpx
Ga naar de inhoud

“Keep calm” en peddel veilig; rescuetraining

Kayakken geeft veel voldoening en staat garant voor grote en kleine avonturen.

Een ding is zeker als je gaat kanovaren. Vroeg of laat zal je omgaan. En dat kan gebeuren op plekken zijn waar je hulp van anderen nodig hebt om jou of je boot te redden.

Als club vinden we het belangrijk dat we in alle situaties het hoofd koel kunnen houden en weten hoe te handelen. Dat we goed voorbereid zijn om onszelf te redden maar ook en vooral anderen te kunnen redden.  Het is dan ook essentieel om kano-rescuetechnieken te leren en te weten hoe te reageren in noodsituaties.

Onder bezielende leiding van de zeer ervaren Kees van Kuijpers van Riverproof Zwitserland hebben 18 deelnemers op 30 oktober een wildwatersafety en -rescuetraining gedaan. Het weer was prachtig;; het wildwater bij Mava in Luik uitermate geschikt voor de training en de dag heel boeiend.  Veiligheid zit weer beter tussen onze oren. We kunnen beter onveilige situaties herkennen en weten beter hoe hierop te handelen. Het vraagt daarnaast regelmatig herhaling om ook snel te kunnen handelen.

In de training is veel ingehaakt op situaties die daadwerkelijk zijn meegemaakt of we kunnen meemaken. Op flipovers stonden veel voorkomende situaties uitgewerkt, waarbij we als deelnemer meedachten over wat te doen in die situatie.

Soms moet je snel een keuze maken.  Er zit iemand bekneld achter takken of bij een onderspoelde rots. Of er zijn plotseling meerdere zwemmers. En de keuze die je maakt vraagt dat je zelf veilig blijft, je groep veilig is, de zwemmer wordt gered en als laatste het materiaal Er is volop geoefend met werplijn gooien, aangelijnd springen en gebruik van cowtail..

Deze training sluit perfect aan bij de eerdere EHBO-training waarin we hebben geleerd om snel en doelmatig te handelen bij medische ongemakken.

Met deze groep wordt verder een plan uitgedacht hoe we regelmatig rescuetechnieken kunnen blijven oefenen.