fbpx
Ga naar de inhoud

6 Helmondse atleten bij WK kanopolo (artikel in de Loop)

HELMOND | In de week van 16 tot en 21 augustus vond in het Franse St Omer het wereldkampioenschap kanopolo plaats. Onze Nederlandse selecties werden daarbij deze keer versterkt door maar liefst 6 jonge atleten uit Helmond, allen actief bij de Helmondse kanovereniging HWC de Helmvaarders.

De sport kanopolo is bij het grote publiek nog relatief onbekend, maar zit in Helmond overduidelijk in de lift. De discipline is bij HWC door een actief wervingsbeleid en een hoop enthousiaste jeugdleden hard gegroeid. De resultaten daarvan waren vorig jaar al te zien. Na een lange periode zonder vertegenwoordiging uit Helmond mochten vorig jaar 3 jonge spelers voor onze nationale U21 (Under 21) selecties uitkomen tijdens het EK kanopolo in Sicilië. Dit jaar is dat aantal gegroeid naar maar liefst 6 spelers, waarvan er 4 hun debuut maken, wederom allen in de U21 divisie. Dit jaar mag HWC en daarmee ook de gemeente Helmond zich zelfs hofleverancier noemen… de meeste spelers in de U21 selecties komen uit Helmond.Kanopolo is eigenlijk een combinatie van Rugby en waterpolo. Een team bestaat uit maximaal 8 personen, 5 spelers en maximaal 3 wisselspelers. Een wedstrijd bestaat uit 2 helften met elk 10 minuten speeltijd, waarbij je de bal in een doel moet werpen dat ongeveer 2 meter boven het water hangt.

Oranjefans die hun landgenoten aanmoedigen | F François Kuijpers

Kanopolo is een sport met hoge intensiteit, er wordt veel gesprint en geduwd, de spelers dragen dan ook allemaal een helm met gezichtsbescherming en een zwemvest met beschermend materiaal. Tijdens een wedstrijd mag je zo vaak wisselen als je wilt dus veelal komen alle 8 de spelers ook echt aan bod.

Bij het U21 damesteam mogen Wendy Huizinga (16), Jelske Kuijpers (17) en Lise Manders (16) Nederland vertegenwoordigen. Voor Wendy is het inmiddels haar 2e toernooi, vorig jaar was ze er ook al bij. Tijdens dit WK mocht ze de rol van teamcaptain vervullen.

Jurre is met zijn 15 jaar de jongste van de Nederlandse spelers | F François Kuijpers

Om de podiumplekken hebben de 2 teams helaas dit jaar niet kunnen strijden, maar met voor de dames een 6e en de heren een 14e plek werden wel de kwalificaties gehaald voor het WK in 2024 in China. Beide selecties bestaan uit een groot aantal jonge en onervaren sporters die nog elk jaar beter worden. De 6 poloërs zijn zeer fanatiek bezig met hun sport, brengen naast de diverse trainingen op het water ook de nodige uurtjes door in het krachthonk van de vereniging, en hebben allemaal ambitie om nog jaren voor de U21 selecties uit te komen, waarbij er ook zeker kansen liggen om na een aantal jaren door te stromen naar de senioren.

Daarnaast zijn er bij HWC nog enkele poloërs die net zo fanatiek zijn en tot het laatst deel hebben uitgemaakt van de voorselecties, maar net zijn afgevallen. De komende jaren zit het dus wel goed met de kanopolo in Helmond. De Helmvaarders zijn in ieder geval zeer trots op hun leden en Helmond mag dat ook zijn!