fbpx
Ga naar de inhoud

Voorlichtingsavond Fysiotherapie Ruyssenaars & vd Broek

Op dinsdag 3 maart was er een voorlichting over preventie en blessures bij het kanoën. Bart van Fysiotherapie Ruyssenaars & vd Broek gaf deze interessante voorlichting, die bestond uit een theorie- en een praktijkgedeelte.

Toen we aankwamen stonden er bankjes en sta tafels klaar met een lekker drankje en een kleine snack, het zag er al gezellig uit. We waren met een leuk clubje van ongeveer 20 man. Om 19:30 begon Bart met zijn uitleg over dat je met kanoën eigenlijk je hele lichaam gebruikt. Hij vertelde over wat er gebeurt als je een bal gooit in je kano. Dit komt erg overeen met een bal staand gooien, dan gebruik je ook je hele lichaam. Als je een bal staand gooit, zet je één been naar voren, dit gebeurd ook in een boot. Gooi je een bal vanuit een boot, dan moet het niet alleen vanuit je armen komen maar vanuit je hele lijf.

Voorafgaand aan deze voorlichting had Bart onderzoek gedaan naar kanopolo, wat doe je nou eigenlijk allemaal in de boot. Tijdens het WK in 2017 is er ook een officieel onderzoek hiernaar gedaan door Li-Chun Chang en Yi-Jen Chen. Ze hebben gekeken naar hoe je lichaam beweegt tijdens het kanopolo. Ze kwamen erachter dat je het meeste gebruik maakt van je romp (rotatie) en je kniereflex. Door deze lichaamsonderdelen te versterken en dus te trainen verklein je de kans op blessures.

Ook gaf hij een anatomieles hoe je spieren samen werken in je lichaam. Dit verklaart waarom je soms spierpijn hebt in lichaamsdelen waarvan je het helemaal niet verwacht.

Nu kwam het praktijkgedeelte, Bart liet ons een aantal oefeningen zien die we thuis kunnen doen om blessures te voorkomen. Zoals de russian twist, abb roller, side planking, reverse fly en core rotation. Deze oefeningen kun je ook vinden op de website. Nadat Bart ze had uitgelegd en laten zien, mochten we ze in groepjes zelf proberen. Heel leuk om te zien hoe iedereen bezig was met de oefeningen. Voor sommige gingen de oefening ze heel makkelijk af en andere wat minder. De mensen die het al wat beter konden hielpen de andere wat heel leuk was om te zien.

Het was een hele leuke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar. Ik zou het ook zeker aanraden.

Jelske Kuijpers