fbpx
Ga naar de inhoud

Kanopolo2

Kanopolo is een teamsport waarbij twee partijen van elk vijf spelers zoveel mogelijk doelpunten proberen te maken.
Een veld is 23 bij 35 meter. Dankzij dit kleine veld kan de verdediging snel in een aanval overgaan en andersom. Het doel is een rechthoek van 1 bij 1,5 meter dat 2 meter boven het water hangt en wordt bewaakt door een keeper die zijn peddel in de lucht steekt om de bal tegen te houden. In de aanval mag de keeper actief meevaren.

Een wedstrijd duurt twee keer tien minuten met 3 minuten pauze. Een helft start nadat de scheidsrechter de bal in het midden van het veld heeft ingegooid. Alle spelers dienen eerst op hun eigen achterlijn te liggen. De

lijnrechter controleert de positie van de spelers op de achterlijn. Na de ingooi sprint van elk team 1 speler op de bal af. Het speler wie het eerste bij de bal is heeft balbezit.

De bal, vroeger een waterpolobal, intussen bestaan er speciale kanopoloballen, wordt gespeeld met de hand, of met de peddel. Als een speler de bal heeft, moet hij die binnen vijf seconden weer afspelen. Andere spelers mogen hem in de tussentijd proberen om te duwen, echter alleen tegen de schouder of tegen de rug, behalve wanneer er een kajak naast de speler ligt. Eigenlijk mag bij kanopolo bijna alles, zolang het maar geen gevaar oplevert voor de tegenstander. Een speler mag zijn/haar peddel ook niet bewegen naar iemands hand toe, wat hem in gevaar zou kunnen brengen. Een andere belangrijke regel is dat de keeper niet weggevaren mag worden wanneer hij onder het doel ligt, hij zou dan immers het doel niet meer kunnen verdedigen. De bal wordt gegooid met de hand of de peddel en degene die de bal in de hand heeft mag omgegooid.

De sport kan door buitenstaanders gezien worden als erg agressief en gevaarlijk. Het is echter een relatief blessurevrije sport. Dit komt vooral door de goede uitrusting (helm met rekje en een zwemvest dat als stootkussen kan dienen) ten behoeve van de veiligheid. De tactiek van kanopolo lijkt enigszins op die van basketbal of waterpolo. Kanopolo wordt zowel indoor in zwembaden als buiten gespeeld. Tijdens kampioenschappen worden er drie à vier wedstrijden op een dag gespeeld.

De sport combineert facetten van diverse sporten met elkaar; snelheid, technische beheersing van de boot, kracht, tactisch inzicht, en teambuilding. Kunnen eskimoteren (zonder uit te stappen in een omgeslagen kano overeind komen) is in deze tak van sport van groot belang.

HWC heeft op dit moment meerdere jeugdteams en een combinatieteam van recreanten en oud wedstrijdvaarders. Om deel te nemen aan officiële wedstrijden is een wedstrijdlicentie nodig. Deze is op te vragen bij het watersportverbond.

Omdat je als team deelneemt is het verplicht om een helm en zwemvest met nummer aan te schaffen. Meer informatie nodig? Informeer bij de trainers. Meer informatie over kanopolo is te vinden op de kanopolowebsite. Informatie over toernooien is te vinden op www.kayakers.nl/. Inschrijven voor de kanopolo-nieuwsbrief van Watersportverbond kan via deze link.